İSTANBUL’UN KANALİZASYONU FOSSEPTİK GİBİ MARMARA GİDİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, CNN Türk’te katıldığı ana haber bülteninde İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği hakkında soruları da yanıtladı. 

Büyükakın şunları söyledi;

“Biz burada TUBİTAK ile, bilim adamları heyeti ile birlikte çalıştık. Uzunca bir süredir tarama yapılıyor. Denizde bir müsilaj durumu yaşanmıştı. Son dönemlerde alanın uzmanları yine ikazlara başladı. Denizlerde müsilaja sebep olan bir mikroorganizma var ve bu mikroorganizma azot ve fosfor ile besleniyor. Azot ve fosforun en önemli kaynaklarından bir tanesi evsel atık sular.”

22 MADDELİK EYLEM PLANI  

“Evsel atık sular; yani siz kanalizasyonu arıtma yapmadan denize bırakırsanız, azotu ve fosforu uzaklaştırmazsanız denizden, mikroorganizmaların üremesi artıyor ve müsilaj dediğimiz bir vaka ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz müsilaj ile karşılaştığımızda Çevre Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediye başkanları ve valileri topladı ve 22 maddelik eylem planı açıkladı. En başında ise arıtma tesislerinin yapılması geliyordu. Kocaeli’de bir damla su arıtma tesislerinden geçmeden denize bırakılmaz. İzmir’deki balık ölümlerinde şöyle bir durum var; yağmur ve kanalizasyon hatları birbirine bağlı ve bu durumda arıtma tesisleri çalışamaz hale geliyor.

'YAPILMASI GEREKENLER ORALARIN TEMİZLENMESİDİR'

“Arıtma tesisiniz çalışamazsa deniz kirlenir. Deniz kirlenince oradaki zararlı mikroorganizmalar artar ve denizdeki oksijen seviyesi azalarak balıklar ölür. Yani ondan sonra, ‘Ben Letonya’nın Riga Belediye Başkanı ile karşılaştım. Riga’da da böyle vakalar ile karşılaştığını söyledi. ‘Bunlar heryerde oluyor’ gibi açıklamalar tam saçmalıktır. Yapılması gerekenler oraların temizlenmesidir. Aynı şey Marmara için de geçerlidir.

'İSTANBUL’UN KANALİZASYONU MARMARA’YA GİDİYOR'

Şu anda dünyada en büyük çevre projelerinden biri İzmit Körfezi’nde yapılıyor. Şuanda 4 milyon metreküp çamur var. TUBİTAK ile beraber bunun tespiti yapıldı ve oradan bu çamur uzaklaştırılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon ton çamuru denizden aldık ve depolama yapıyoruz. Marmara Denizi’ne günde 4,5 milyon metreküp evsel atık su deşarjı yapılıyor. Bu suların yüzde 93’ü İstanbul’dan gidiyor. Temel atmama törenleri yerine arıtma tesislerinin yapılması lazım. İstanbul’un kanalizasyonu fosseptik gibi Marmara’ya gidiyor. Biz orada temizliyoruz ama burada da pisletilmemesi lazım ki, tam başarı olsun.” (Haber Merkezi)