LASTİK İŞ havuz

ARTAN ANTİBİYOTİK DİRENCİ NASIL GELİŞİR?

SAĞLIK 18.11.2023 - 16:20, Güncelleme: 18.11.2023 - 16:20
 

ARTAN ANTİBİYOTİK DİRENCİ NASIL GELİŞİR?

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında Kocaeli Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Büşra Özsaray, akılcı antibiyotik kullanımı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Antibiyotiklerin bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisindeki önemini vurgulayan Özsaray “Antibiyotiklerin bakterileri öldürme ya da üremelerini durdurma etkilerini kaybetmeleri antibiyotik direnci olarak bilinmektedir. Artan antibiyotik direncinin temelinde aşırı antibiyotik kullanımı, gereksiz reçeteleme, enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanımı, yanlış antibiyotik seçimi, tedavi için gerekli süreden kısa ya da daha uzun antibiyotik kullanılması yer almaktadır. Özellikle yoğun bakımlarda kemoterapi ve diğer nedenlerle bağışıklık sistemi zayıf hastaların takip edildiği birimlerde dirençli bakterilere bağlı enfeksiyonların ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır” diye konuştu.   Antibiyotik Direncinin Artmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalı? Antibiyotik direncinin dünyadaki önemine dikkat çeken Özsaray “Antibiyotik direnci hasta bakım maliyetlerini artıran, hastanede kalış süresini uzatan, tedavi başarısızlıklarına neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Direncin önüne geçilmemesi durumunda, antibiyotikler tamamen etkisiz hale gelecek ve basit enfeksiyonlar bile ölümle sonuçlanabilecektir. Antibiyotik direncinin artmasını önlemenin ve etkinliği hala devam eden antibiyotiklerin gelecek nesillere aktarılabilmesi akılcı antibiyotik kullanımı ile sağlanır” dedi.   Üst Solunum Yolları Tanıları Antibiyotiklerin En Yanlış Kullanıldığı Alanlardır Dr. Özsaray “Antibiyotiklerin en sık ve yanlış kullanıldığı tanılar; üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamamız gerekir. Sağlıklı gelecek nesiller için antibiyotikler sadece doktor kontrolünde kullanıldığında yararlıdır” diye konuşarak akılcı antibiyotik kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında Kocaeli Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Büşra Özsaray, akılcı antibiyotik kullanımı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Antibiyotiklerin bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisindeki önemini vurgulayan Özsaray “Antibiyotiklerin bakterileri öldürme ya da üremelerini durdurma etkilerini kaybetmeleri antibiyotik direnci olarak bilinmektedir. Artan antibiyotik direncinin temelinde aşırı antibiyotik kullanımı, gereksiz reçeteleme, enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanımı, yanlış antibiyotik seçimi, tedavi için gerekli süreden kısa ya da daha uzun antibiyotik kullanılması yer almaktadır. Özellikle yoğun bakımlarda kemoterapi ve diğer nedenlerle bağışıklık sistemi zayıf hastaların takip edildiği birimlerde dirençli bakterilere bağlı enfeksiyonların ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır” diye konuştu.

 

Antibiyotik Direncinin Artmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Antibiyotik direncinin dünyadaki önemine dikkat çeken Özsaray “Antibiyotik direnci hasta bakım maliyetlerini artıran, hastanede kalış süresini uzatan, tedavi başarısızlıklarına neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Direncin önüne geçilmemesi durumunda, antibiyotikler tamamen etkisiz hale gelecek ve basit enfeksiyonlar bile ölümle sonuçlanabilecektir. Antibiyotik direncinin artmasını önlemenin ve etkinliği hala devam eden antibiyotiklerin gelecek nesillere aktarılabilmesi akılcı antibiyotik kullanımı ile sağlanır” dedi.

 

Üst Solunum Yolları Tanıları Antibiyotiklerin En Yanlış Kullanıldığı Alanlardır

Dr. Özsaray “Antibiyotiklerin en sık ve yanlış kullanıldığı tanılar; üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamamız gerekir. Sağlıklı gelecek nesiller için antibiyotikler sadece doktor kontrolünde kullanıldığında yararlıdır” diye konuşarak akılcı antibiyotik kullanımının önemine dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.