BU PARK SIFIR ATIK BİLİNCİNİ YAYGINLAŞTIRACAK
BU PARK SIFIR ATIK BİLİNCİNİ YAYGINLAŞTIRACAK
Başiskele Belediyesi’nin Kocaeli’de bir ilke imza atarak fabrika atıklarının sanat eserlerine dönüştürüldüğü Sıfır Atık Parkı’nın tanıtım programı gerçekleştirildi.
Başiskele Belediyesi’nin Kocaeli’de bir ilke imza atarak fabrika atıklarının sanat eserlerine dönüştürüldüğü Sıfır Atık Parkı’nın tanıtım programı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık Seferberliği”ne yaptığı yeni proje ve hizmetlerle destek olmaya devam eden Başiskele Belediyesi, Sıfır Atık Parkı’nın açılışını da gerçekleştirerek toplumda sıfır atık bilinci oluşturacak.
YOĞUN KATILIM
Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde de yer alan sıfır atık, geri dönüşüm ve kazanım projeleri kapsamında Yeşilkent Mahallesi’nde kurulan Sıfır Atık Tema Parkı’nın tanıtım programı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Programa Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Belediye Başkanı M. Yasin Özlü, Başiskele İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Akkaya, belediye meclis üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol, proje destekçi firmalarının yetkilileri, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
DOÇ. DR. DEMİRKOL: GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİNİ NESİLLERİMİZE AKTARACAĞIZ
Kocaeli’de bir ilke imza atarak Sıfır Atık Parkı’nın Başiskele’ye kazandırılmasında büyük emeği olan Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol, açılışta yaptığı konuşmada parkın yapım sürecini anlattı.
Sıfır Atık Parkı’nı gece gündüz, kar kış demeden büyük bir özveriyle çalışarak fabrika atıklarının sanatsal bakış açısıyla yeniden kullanıma kazandırılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Nermin Demirkol, “Bu parkımızla geri dönüşüm bilincini çocuklarımıza ve gençlerimize aktaracağız. Desteklerinden dolayı Başiskele Belediye Başkanımız M. Yasin Özlü ve ekibine, sponsor firma sahiplerine ve ekibime çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
MUHTAR ŞAHİN: MAHALLEMİZ İÇİN ÇOK GÜZEL OLDU
Nermin Demirkol’un ardından kürsüye çıkan Yeşilkent Mahallesi Muhtarı yaptığı konuşmada, “Sıfır Atık Parkı’nın Kocaeli’de bir ilk olacağını duyunca büyük bir heyecan yaşadım. Parkın yapım aşamasını mahalle sakinlerimiz büyük bir merakla izlediler. Gerçekten çok güzel ve anlamlı bir park oldu. Hem kendim hem de mahallem adına büyük gurur duyduk. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
BAŞKAN ÖZLÜ: İLÇEMİZDE SIFIR ATIK BİLİNCİ ARTIYOR
Başiskele’de sıfır atık ve geri dönüşüme gelecek nesiller adına büyük önem veren Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın tensipleriyle ve öncülüğüyle sıfır atık Türkiye’de büyük önem kazandı. Bizler de bununla beraber Başiskelemiz’de çeşitli projeler hazırladık ve bunları hayata geçirdik. Sıfır Atık Parkı da bunlardan biri. Sıfır atık ve geri dönüşüm bilincinin çocuklarımıza kazandırılmasında bu parkımızın büyük bir katkısı olacak. Geri dönüşebilen atıklardan yapılan bu sanatsal dokunuşların olduğu bu parkımızda çocuklarımız sıfır atığın önemini yaşayarak öğrenecekler. Bunun yanında ilçemizin atık getirme merkezini de kurduk. İlçemizin 7 farklı noktasına atık getirme üniteleri yerleştirdik. Elektronik, kağıt, cam, plastik ve yağ atıkları ayrı ayrı burada toplanıyor. Bunun sayesinde hem çevremizi büyük oranda koruyoruz hem de ülke ekonomimize büyük katkı sunuyoruz. Her geçen gün ilçemizde geri dönüştürebilir malzeme toplamada tonaj miktarımız giderek artıyor. Bunda okullarımızda yaptığımız çalışmaların, gençlerimize verdiğimiz eğitim, toplumumuza kazandırdığımız sıfır atık bilincinin büyük katkısı var.” dedi.
“GELECEK NESİLLERİMİZİ DAHA GÜZEL YARINLARA TAŞIYACAĞIZ”
Gençlerin sıfır atık bilinci kazanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan M. Yasin Özlü, “Bu parkımızda çocuklarımız atık olarak çöp olarak gördükleri birçok malzemenin hayatta tekrar kullanabileceklerini, tekrar onlardan istifade edebileceklerini ve çevreye saygıyı görerek öğrenecekler. Japonların Dünya Kupası’ndaki çevreye duyarlı davranışları tüm dünyanın gündemine oturdu. Japonlar, çocuklarına küçük yaşta tasarruflu olmayı öğretiyor. Bizim medeniyetimiz de binlerce yıllık kadim bir medeniyet. İslam dinimizin de önem verdiği bir konudur tasarruf ve israf etmemek. Bu noktada bizim onlara örnek olmamız gerekirken Japonlar dünyaya bir örnek gösterdi. Bizler de bu yaptığımız çalışmalarla ve eğitimlerle birlikte inşallah gelecek nesillerimizi daha güzel yarınlara taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.
Sıfır Atık Parkı’nı daha da geliştirerek sıfır atık bilincini ilçemizde ve Kocaelimiz’de daha fazla yaygınlaştıracaklarını vurgulayan Başkan M. Yasin Özlü, yapımında büyük emeği bulunan ve özverili çalışmasıyla çok güzel işler çıkaran Nermin Demirkol hanımefendiye, ekibine, katkı sunan fabrikalara ve ekibime çok teşekkür ediyorum dedi.
KAYMAKAM ÇAKMAK: ÇEVREMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ PROJE
Başkan Özlü’nün ardından kürsüye çıkan Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak ise konuşmasında, “Günümüzün en önemli konusu çevre: Çevre kirliliği ve buna karşı alınacak önlemler. Bunun hem yaşamımızın kalitesiyle ilgisi var hem de geleceğimiz ile ilgisi var. Çünkü kirlettiğimiz çevre yarın bizim için yaşanmaz olabilir. Daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz. İşte bu proje de gençlerimize belli konularda bilinçlendirmek için çok önemli. Çocuklarımıza, gençlerimize ve halkımıza sıfır atık konusunda büyük bir farkındalık oluşturacak bu güzel işte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepimize daha güzel ve sağlıklı yarınlar diliyorum.” dedi.
DESTEKÇİ FİRMALARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından destekçi fabrikaların ve firmaların yetkililerine plaket takdim edilerek, desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür edildi. Daha sonra katılımcılar parkı gezerek geri dönüşüm malzemelerinden yapılan eserleri incelediler.
GERİ DÖNÜŞEN MALZEMELER SANATA DÖNÜŞTÜ
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol’un danışmanlığında Başiskele Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kütahya Porselen, Korkmaz Mutfak Eşyaları San. Tic. A.Ş, Akcoat, Uludağ, Exitcom Recycling, Koçtaş, Uşak Seramik, Marshall gibi firmaların iş birliğiyle yapılan Sıfır Atık Parkı’nda plastik, ahşap, lastik, metal, cam, seramik gibi geri dönüşebilen malzemelerden yapılan eserler parkta yer alıyor.
FABRİKA ATIKLARININ KULLANILDIĞI İLK PARK
Fabrika ve firma atıklarının da yoğun olarak kullanıldığı Başiskele Sıfır Atık Parkı, bu özelliğiyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Fabrika atıklarının sanat eserlerine dönüştüğü parkta, hurda traktörden eski at arabalarına kadar birçok kullanılmayan araçlar parktaki yerini alırken Korkmaz Mutfak Eşyaları firmasının metal atıklarından Geri Dönüşüm Anıtı yapıldı. Kuruyan ağaç kütüklerinden kartal ve baykuş figürleri, otomobil lastiklerinden salıncak, elektronik atıklardan aydınlatma direği, hurda traktörden kaydırak gibi daha birçok geri dönüşüm malzemelerinden sanatsal ürünler parktaki yerini aldı.
9 ADET KAMELYA YAPILDI
Başiskele Belediyesi, Yeşilkent Mahallesi sakinlerinin ailece huzurla ve güvenle vakit geçirebilmeleri için parkın içerisine 9 adet kamelyada yapıldı. Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarının da yapıldığı parkta vatandaşlar Başiskele’nin mavi-yeşil güzel manzarasında keyifle dinlenebilecekler.
BAŞİSKELE’DE SIFIR ATIK FARKINDALIĞI OLUŞUYOR
Seramik, cam, plastik, metal, ahşap, araba lastiği ve geri dönüşebilen her türlü atık malzeme atölye çalışmalarıyla yeniden bu parkta hayat buluyor.
Toplamda 2 bin 900m²’lik alanda kurulan park, her biri altıgen şeklinde 108m²’lik 7 bölümden oluşuyor. Parkta çocukların, gençlerin ve her yaştan insanların atölye çalışması yaparak hem sıfır atık bilinci kazanacağı hem de keyifli vakit geçireceği bir bölüm daha yer alıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.