LASTİK İŞ havuz

HÜRRİYET: AFET MAHALLE MECLİSLERİNİ DEVREYE SOKABİLİRİZ

GÜNDEM 20.08.2024 - 18:14, Güncelleme: 20.08.2024 - 18:14
 

HÜRRİYET: AFET MAHALLE MECLİSLERİNİ DEVREYE SOKABİLİRİZ

’17 Ağustos’un Çeyrek Asır Ardından’ etkinliğinde konuşmacı olan Başkan Hürriyet, “Eğitimlerin mahallede başlaması gerekiyor. Hasarın boyutunu mahalleliden öğrenebileceğimiz afet mahalle meclislerini devreye sokabiliriz” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Marmara Depremi’nin 25. Yıl dönümünde, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) iş birliğinde düzenlenen ’17 Ağustos’un Çeyrek Asır Ardından’ etkinliğine katıldı. ‘‘Yerel Yönetimler ve Depremin 25. Yılı’ panelinde konuşan Başkan Hürriyet, afet mahalle meclislerine değindi.      “İMAR PLANLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ” Başkan Hürriyet, “Bir an önce kamu binalarının topyekûn elden geçmesi gerekiyor. En çok kullanılan yerler kamu binaları. İmar planlarının bütün kentlerin doğasına göre şekillenmesi, gözden geçirilmesi gerekiyor. Olası bir Marmara depreminde en çok etkilenecek kentlerden bir tanesiyiz. 99 depremi sonrası Kocaeli’de tüm imar planları kat yükseklikleri 3 buçuk kata düşürülüyor. Ama şu an yerinde 10 kat var. O binayı kimse yıkmıyor, çünkü orada yaşayan insanlar ne olacak? Eski yönetmeliklere göre imal edilmiş binalar karşımıza çıkıyor. İnşaat sektörünün en hızlı olduğu dönemde çok söyledik. O zaman ben milletvekiliydim. Bu imar planları gözden geçirilmeli dedik.    “DERS ALMAMIZ GEREKİYOR” İstanbul yenileniyor projesi çok önemli bir proje. Çatı katı denilen ucube bir sistem getirildi. Depremde ilk yıkılacak yerlerden bu sistemle yapılan binalar. O yapının bir an önce kalkması gerek. Ders almamız gerekiyor. 2015’te milletvekiliyken bir haber görmüştüm. Bir amca 15 yıl boyunca 99 depreminde kaybettiği eşinin cesedini arıyor. Enkazdan kurtarılıyor, hastaneye götürülüyor. Fakat ondan sonra bir daha haber alamıyor. Nerede olduğu belli değil. Ben kendisine ulaştım. Eşinin İstanbul’da kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öğrendik. Cenazesini kendi memleketine nakletti ve artık bir mezar taşı oldu. Dua edeceği bir yer oldu. Hala o kimsesizler mezarlığında bir sürü insan var.    “AFET MAHALLE MECLİSLERİNİ DEVREYE SOKABİLİRİZ” Onca zaman geçti Maraş’ta hala yakınlarını arayan insanlar var. O dönem ders almış olsaydık bugün insanları birbirine kavuşturabilirdik. Allah yaşatmasın ama bir sonraki depremde bunların bir daha konuşulmamsı lazım. İnsanların gözü yaşlı kayıplarını aramaması gerekiyor. 99 sonrası herkes eğitim alıyordu. Zaman geçti eğitimler azaldı. Çoğumuz unuttuk. Bu eğitimlerin sürekli verilmesi gerekiyor. Eğitimlerin mahallede başlaması gerekiyor. Hasarın boyutunu mahalleliden öğrenebileceğimiz afet mahalle meclislerini devreye sokabiliriz.  Daha kurumsal aidiyetle daha güzel projeler yapmak nasip olsun” ifadelerini kullandı. 
’17 Ağustos’un Çeyrek Asır Ardından’ etkinliğinde konuşmacı olan Başkan Hürriyet, “Eğitimlerin mahallede başlaması gerekiyor. Hasarın boyutunu mahalleliden öğrenebileceğimiz afet mahalle meclislerini devreye sokabiliriz” dedi
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Marmara Depremi’nin 25. Yıl dönümünde, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) iş birliğinde düzenlenen ’17 Ağustos’un Çeyrek Asır Ardından’ etkinliğine katıldı. ‘‘Yerel Yönetimler ve Depremin 25. Yılı’ panelinde konuşan Başkan Hürriyet, afet mahalle meclislerine değindi. 
 
 
“İMAR PLANLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Başkan Hürriyet, “Bir an önce kamu binalarının topyekûn elden geçmesi gerekiyor. En çok kullanılan yerler kamu binaları. İmar planlarının bütün kentlerin doğasına göre şekillenmesi, gözden geçirilmesi gerekiyor. Olası bir Marmara depreminde en çok etkilenecek kentlerden bir tanesiyiz. 99 depremi sonrası Kocaeli’de tüm imar planları kat yükseklikleri 3 buçuk kata düşürülüyor. Ama şu an yerinde 10 kat var. O binayı kimse yıkmıyor, çünkü orada yaşayan insanlar ne olacak? Eski yönetmeliklere göre imal edilmiş binalar karşımıza çıkıyor. İnşaat sektörünün en hızlı olduğu dönemde çok söyledik. O zaman ben milletvekiliydim. Bu imar planları gözden geçirilmeli dedik. 
 
“DERS ALMAMIZ GEREKİYOR”
İstanbul yenileniyor projesi çok önemli bir proje. Çatı katı denilen ucube bir sistem getirildi. Depremde ilk yıkılacak yerlerden bu sistemle yapılan binalar. O yapının bir an önce kalkması gerek. Ders almamız gerekiyor. 2015’te milletvekiliyken bir haber görmüştüm. Bir amca 15 yıl boyunca 99 depreminde kaybettiği eşinin cesedini arıyor. Enkazdan kurtarılıyor, hastaneye götürülüyor. Fakat ondan sonra bir daha haber alamıyor. Nerede olduğu belli değil. Ben kendisine ulaştım. Eşinin İstanbul’da kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öğrendik. Cenazesini kendi memleketine nakletti ve artık bir mezar taşı oldu. Dua edeceği bir yer oldu. Hala o kimsesizler mezarlığında bir sürü insan var. 
 
“AFET MAHALLE MECLİSLERİNİ DEVREYE SOKABİLİRİZ”
Onca zaman geçti Maraş’ta hala yakınlarını arayan insanlar var. O dönem ders almış olsaydık bugün insanları birbirine kavuşturabilirdik. Allah yaşatmasın ama bir sonraki depremde bunların bir daha konuşulmamsı lazım. İnsanların gözü yaşlı kayıplarını aramaması gerekiyor. 99 sonrası herkes eğitim alıyordu. Zaman geçti eğitimler azaldı. Çoğumuz unuttuk. Bu eğitimlerin sürekli verilmesi gerekiyor. Eğitimlerin mahallede başlaması gerekiyor. Hasarın boyutunu mahalleliden öğrenebileceğimiz afet mahalle meclislerini devreye sokabiliriz.  Daha kurumsal aidiyetle daha güzel projeler yapmak nasip olsun” ifadelerini kullandı. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.