LASTİK İŞ havuz

KURBAN BAYRAMI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

SAĞLIK 13.06.2024 - 09:56, Güncelleme: 13.06.2024 - 09:56
 

KURBAN BAYRAMI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı, İslam dininin gerekliliklerinin yerine getirilmesi amacıyla kutlanan önemli bir bayramdır. Bu dönemde geleneksel olarak tatlı ve şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketimi de artmaktadır. Diyetisyen  Kayaoğlu, özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin bu dönemde beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı. Sağlıklı Et Tüketimi İçin Öneriler Kayaoğlu, kurban etlerinin veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlardan temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, etlerin uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının önemine dikkat çekti. Et pişirirken haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirten Diyetisyen Kayaoğlu  “Yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma, kanserojen maddelerin oluşumuna ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açabilir. Geleneksel kavurma ise tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklenmeden, kendi suyunda kısık ateşte pişirilerek hazırlanmalıdır” diye konuştu. Et Saklama ve Hazırlama Tavsiyeleri Kayaoğlu, kurban etlerinin büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmasının, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmasının önemli olduğunu belirtti. Bu şekilde hazırlanan etlerin, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise 3-4 ay süreyle saklanabileceğini aktaran Diyetisyen Kayaoğlu, etlerin çözündükten sonra hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlattı. Dengeli Beslenme ve Fiziksel Aktivite Bayram döneminde yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak diğer besin gruplarının da tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Hatice Büşra Kayaoğlu, “Etin yanında süt grubu, ekmek grubu, sebze grubu ve meyve grubundan besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmeli.  Ayrıca, sıvı alımına dikkat edilerek günde yaklaşık 2-3 litre su içilmesi gerekli.  Fiziksel aktivitenin artırılması ve günlük yürüyüşlerin yapılması ise bayram süresince kilo kontrolümüze destek sağlayacaktır” diye konuştu. Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu, bu önerilere dikkat edilerek Kurban Bayramı'nın hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde geçirilmesini diledi.
Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı, İslam dininin gerekliliklerinin yerine getirilmesi amacıyla kutlanan önemli bir bayramdır. Bu dönemde geleneksel olarak tatlı ve şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketimi de artmaktadır.

Diyetisyen  Kayaoğlu, özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin bu dönemde beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlıklı Et Tüketimi İçin Öneriler

Kayaoğlu, kurban etlerinin veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlardan temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, etlerin uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Et pişirirken haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirten Diyetisyen Kayaoğlu  “Yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma, kanserojen maddelerin oluşumuna ve B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açabilir. Geleneksel kavurma ise tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklenmeden, kendi suyunda kısık ateşte pişirilerek hazırlanmalıdır” diye konuştu.

Et Saklama ve Hazırlama Tavsiyeleri

Kayaoğlu, kurban etlerinin büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmasının, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmasının önemli olduğunu belirtti. Bu şekilde hazırlanan etlerin, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise 3-4 ay süreyle saklanabileceğini aktaran Diyetisyen Kayaoğlu, etlerin çözündükten sonra hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlattı.

Dengeli Beslenme ve Fiziksel Aktivite

Bayram döneminde yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak diğer besin gruplarının da tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Hatice Büşra Kayaoğlu, “Etin yanında süt grubu, ekmek grubu, sebze grubu ve meyve grubundan besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmeli.  Ayrıca, sıvı alımına dikkat edilerek günde yaklaşık 2-3 litre su içilmesi gerekli.  Fiziksel aktivitenin artırılması ve günlük yürüyüşlerin yapılması ise bayram süresince kilo kontrolümüze destek sağlayacaktır” diye konuştu.

Diyetisyen Hatice Büşra Kayaoğlu, bu önerilere dikkat edilerek Kurban Bayramı'nın hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde geçirilmesini diledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.