LASTİK İŞ havuz

‘’MARMARA DENİZİ YENİDEN HAYAT BULACAK’’

GÜNDEM 12.06.2023 - 10:25, Güncelleme: 12.06.2023 - 10:25
 

‘’MARMARA DENİZİ YENİDEN HAYAT BULACAK’’

Başkan Büyükakın, Türkiye’nin en büyük çevre projesi İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’nin Marmara’ya yeniden hayat vereceğini söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre projesi olarak adlandırılan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’ne hızla devam ediyor. Körfez’in doğu baseni çamur temizleme çalışmasına 2 Mayıs’ta start veren Büyükşehir, İzmit Körfezi’ni dev bir akvaryuma dönüştürmek için çalışıyor. Marmara Denizi Günü kapsamında Dip Çamuru Temizliği Projesi’nin gerçekleştiği alanı yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İzmit Körfezi’nden 8 milyon ton çamur temizleyeceğiz, bu projeyle Marmara Denizi yeniden hayat bulacak” dedi.   “8 MİLYON TON ÇAMUR ÇIKARILACAK” Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Dip Çamuru Temizliği Projesini yerinde inceledi. Projeyle ilgili bilgi veren Başkan Büyükakın, Marmara Denizi’nin ölmemesi için birçok çalışmanın aynı anda yürütüldüğünü söyledi. ‘’Biz yıllar içinde gerek nehirler aracılığıyla, gerek farklı yollarla denize ulaşan ve biriken çamuru denizden alma işlemi yapıyoruz’’ diyen Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’TÜBİTAK ile yıllardır bir çalışma yürütüyoruz. TÜBİTAK, 2017’nin sonu itibariyle bir çalışma başlattı ve denizin içinde yaklaşık 8 milyon ton çamurun denizden çıkartılması gerektiğini bize söyledi. İstanbul Üniversitesi’ndeki ilgili uzmanlar da çalışmalara destek verdi. Burada denizde biriken çamur çekiliyor. Çekilen çamur membran tüplerin içine sulu bir şekilde pompalanıyor. Orada içine ilave edilen katkı maddelerle çamur çökertilerek tüplerin içinde hapsediliyor. Yani çamuru bertaraf ediyoruz. Sonra temizlenen suyu denize geri veriyoruz.”   “DENİZDEKİ BİYOÇEŞİTLİLİK ARTACAK” Denizdeki suyun içinde azot ve fosforun olduğunu, bunun da müsilajın ortaya çıkmasına sebep olan mikroorganizmaları beslediğini anlatan Başkan Büyükakın, yapılan dip çamuru temizliği ile beslenme kaynaklarını ortadan kaldırarak, Marmara Denizi’nin yeniden hayat bulacağını dile getirdi. Başkan Büyükakın, “Müsilajla birlikte denizdeki oksijen seviyesi de azalıyor. Oksijenin azalması denizdeki canlı yaşamını ortadan kaldırıyor. Bütün bunların önüne geçebilmek için bu devasa projeyi uyguluyoruz. Amacımız denizdeki biyoçeşitliliği artırmak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak” şeklinde konuştu. 
Başkan Büyükakın, Türkiye’nin en büyük çevre projesi İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’nin Marmara’ya yeniden hayat vereceğini söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre projesi olarak adlandırılan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’ne hızla devam ediyor. Körfez’in doğu baseni çamur temizleme çalışmasına 2 Mayıs’ta start veren Büyükşehir, İzmit Körfezi’ni dev bir akvaryuma dönüştürmek için çalışıyor. Marmara Denizi Günü kapsamında Dip Çamuru Temizliği Projesi’nin gerçekleştiği alanı yerinde inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İzmit Körfezi’nden 8 milyon ton çamur temizleyeceğiz, bu projeyle Marmara Denizi yeniden hayat bulacak” dedi.

 

“8 MİLYON TON ÇAMUR ÇIKARILACAK”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Dip Çamuru Temizliği Projesini yerinde inceledi. Projeyle ilgili bilgi veren Başkan Büyükakın, Marmara Denizi’nin ölmemesi için birçok çalışmanın aynı anda yürütüldüğünü söyledi. ‘’Biz yıllar içinde gerek nehirler aracılığıyla, gerek farklı yollarla denize ulaşan ve biriken çamuru denizden alma işlemi yapıyoruz’’ diyen Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’TÜBİTAK ile yıllardır bir çalışma yürütüyoruz. TÜBİTAK, 2017’nin sonu itibariyle bir çalışma başlattı ve denizin içinde yaklaşık 8 milyon ton çamurun denizden çıkartılması gerektiğini bize söyledi. İstanbul Üniversitesi’ndeki ilgili uzmanlar da çalışmalara destek verdi. Burada denizde biriken çamur çekiliyor. Çekilen çamur membran tüplerin içine sulu bir şekilde pompalanıyor. Orada içine ilave edilen katkı maddelerle çamur çökertilerek tüplerin içinde hapsediliyor. Yani çamuru bertaraf ediyoruz. Sonra temizlenen suyu denize geri veriyoruz.”

 

“DENİZDEKİ BİYOÇEŞİTLİLİK ARTACAK”

Denizdeki suyun içinde azot ve fosforun olduğunu, bunun da müsilajın ortaya çıkmasına sebep olan mikroorganizmaları beslediğini anlatan Başkan Büyükakın, yapılan dip çamuru temizliği ile beslenme kaynaklarını ortadan kaldırarak, Marmara Denizi’nin yeniden hayat bulacağını dile getirdi. Başkan Büyükakın, “Müsilajla birlikte denizdeki oksijen seviyesi de azalıyor. Oksijenin azalması denizdeki canlı yaşamını ortadan kaldırıyor. Bütün bunların önüne geçebilmek için bu devasa projeyi uyguluyoruz. Amacımız denizdeki biyoçeşitliliği artırmak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.