LASTİK İŞ havuz

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİ HAKKINDA BİLGİLER

SAĞLIK 10.09.2024 - 15:27, Güncelleme: 10.09.2024 - 15:27
 

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİ HAKKINDA BİLGİLER

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Sevil Kaçar, okul çağı çocuklarının beslenmesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Okul çağı döneminin, çocukların fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin hızla ilerlediği bir dönem olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Sevil Kaçar, “Bu dönemde edinilen beslenme alışkanlıkları yaşam boyu etkili oluyor.  Yanlış beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda şişmanlık, diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi büyük önem taşımakta. Okul çağı çocuklarının beslenmesinde süt- süt ürünleri,  sebze-meyve, et, yumurta ve kurubaklagil gruplarına yer vermek çok önemlidir" dedi. Enerji ihtiyacını karşılamak için ekmek ve tahıl grubuna da yer verilmesi gerektiğini belirten Dyt. Kaçar, beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çikolata ve şeker yerine sütlü tatlılar, evde yapılmış meyveli süt veya yoğurtların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Sebze ve meyvelerin vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olduğunu belirten Kaçar, "Bu dönemde bağışıklığın güçlenmesi için çocukların günlük olarak 2 tabak sebze yemeği veya salataya ilave olarak günde 2-3 porsiyon meyve tüketmesi sağlanmalıdır" diye ekledi. Paketli ürünlerden, özellikle şeker, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek olanlardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Kaçar, hazır içeceklerin yerine su, ayran, süt, evde hazırlanmış taze sıkılmış meyve suları ve kompostoların tercih edilmesini önerdi. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayan Dyt. Kaçar, kahvaltının çocukların sağlıklı ve enerjik bir güne başlamasında, algılama ve hafıza yeteneklerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti. Çocukların beslenme çantalarının özenle hazırlanması gerektiğini belirten Dyt. Kaçar, "Beslenme çantasında besin çeşitliliğine önem verilmeli ve yıkanabilir, temizlenebilir özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Ketçap, mayonez, işlenmiş etler, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır" şeklinde uyardı. Ara öğünlerde enerji ihtiyacını karşılamak için ceviz, fındık, badem gibi çiğ kuru yemişler, taze meyveler veya kuru meyveler ve süt gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çocukların günlük 1,5-2 litre su tüketmeleri gerektiğini ve su içme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi. Dyt. Kaçar, okul çağındaki çocukların ekran başında 2 saatten fazla zaman geçirmemesi gerektiğini ve fiziksel aktiviteye teşvik edilmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenciler için sağlıklı ve başarılı geçmesini dileyen Diyetisyen Sevil Kaçar, çocukların dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmalarının önemini vurguladı.
Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Sevil Kaçar, okul çağı çocuklarının beslenmesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Okul çağı döneminin, çocukların fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin hızla ilerlediği bir dönem olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Sevil Kaçar, “Bu dönemde edinilen beslenme alışkanlıkları yaşam boyu etkili oluyor.  Yanlış beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda şişmanlık, diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi büyük önem taşımakta. Okul çağı çocuklarının beslenmesinde süt- süt ürünleri,  sebze-meyve, et, yumurta ve kurubaklagil gruplarına yer vermek çok önemlidir" dedi.
Enerji ihtiyacını karşılamak için ekmek ve tahıl grubuna da yer verilmesi gerektiğini belirten Dyt. Kaçar, beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çikolata ve şeker yerine sütlü tatlılar, evde yapılmış meyveli süt veya yoğurtların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sebze ve meyvelerin vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olduğunu belirten Kaçar, "Bu dönemde bağışıklığın güçlenmesi için çocukların günlük olarak 2 tabak sebze yemeği veya salataya ilave olarak günde 2-3 porsiyon meyve tüketmesi sağlanmalıdır" diye ekledi.

Paketli ürünlerden, özellikle şeker, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek olanlardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Kaçar, hazır içeceklerin yerine su, ayran, süt, evde hazırlanmış taze sıkılmış meyve suları ve kompostoların tercih edilmesini önerdi.

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayan Dyt. Kaçar, kahvaltının çocukların sağlıklı ve enerjik bir güne başlamasında, algılama ve hafıza yeteneklerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti.

Çocukların beslenme çantalarının özenle hazırlanması gerektiğini belirten Dyt. Kaçar, "Beslenme çantasında besin çeşitliliğine önem verilmeli ve yıkanabilir, temizlenebilir özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Ketçap, mayonez, işlenmiş etler, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır" şeklinde uyardı.

Ara öğünlerde enerji ihtiyacını karşılamak için ceviz, fındık, badem gibi çiğ kuru yemişler, taze meyveler veya kuru meyveler ve süt gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çocukların günlük 1,5-2 litre su tüketmeleri gerektiğini ve su içme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.

Dyt. Kaçar, okul çağındaki çocukların ekran başında 2 saatten fazla zaman geçirmemesi gerektiğini ve fiziksel aktiviteye teşvik edilmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenciler için sağlıklı ve başarılı geçmesini dileyen Diyetisyen Sevil Kaçar, çocukların dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmalarının önemini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.