OYAK'TA NELER OLUYOR ? DR. AHMET ZEKİ ÜÇOK'DAN İNANILMAZ İDDİALAR !
OYAK'TA NELER OLUYOR ? DR. AHMET ZEKİ ÜÇOK'DAN İNANILMAZ İDDİALAR !
Subay ve Astsubayların maaşlarından yapılan aylık kesintilerle oluşturulan OYAK 'ın 2024 yılında üyelerine yüzde 77 nema getirisi dağıtılacağını açıklamasından sonra asker, personel ı arasında "OYAK da neler oluyor ?" sorusu gündeme geldi. Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bizlerin alın teri ile kurulmuş olan OYAK, hiçbir siyasi, politik ve çıkar ilişkilerinin bir parçası olamaz. OYAK Ailesi olarak sesimizi duyurma zamanı gelmiştir. Hepinizi birlik olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum. "dedi
Subay ve Astsubayların maaşlarından yapılan aylık kesintilerle oluşturulan OYAK 'ın 2024 yılında üyelerine yüzde 77 nema getirisi dağıtılacağını açıklamasından sonra asker, personel ı arasında "OYAK da neler oluyor ?" sorusu gündeme geldi. Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bizlerin alın teri ile kurulmuş olan OYAK, hiçbir siyasi, politik ve çıkar ilişkilerinin bir parçası olamaz. OYAK Ailesi olarak sesimizi duyurma zamanı gelmiştir. Hepinizi birlik olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum. "dedi
Emekli Hakim Albay Dr Ahmet Zeki Üçok dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, , " OYAK Ailesi olarak sesimizi duyurma zamanı gelmiştir. Hepinizi birlik olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum. "dedi
Üçok'un mesajı şöyle;
Ömrünü ülkesi için adamış ve gerektiğinde bu uğurda canlarını feda etmiş askerlerin alın teriyle kurulmuş OYAK Ailesinin Değerli Üyeleri, İki milyona ulaşan sayımızla Türkiye’nin en güçlü ailesiyiz. Milyonlarca insana iş imkanı sağlayan, memleketimize ekonomik güç katan, gurur duyduğumuz OYAK’ın kurucularıyız. Bizlerin alınteri ile kurulmuş olan OYAK, hiçbir siyasi, politik ve çıkar ilişkilerinin bir parçası olamaz. OYAK Ailesi olarak sesimizi duyurma zamanı gelmiştir. Hepinizi birlik olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum. "
https://x.com/ucokahmetzeki/status/1803689603368407512
Öte yandan, OYAK tarafından inşaa edilen konutların sivil vatandaşlara da satıldığını iddia eden Üçok, bu dairelerden satın almak isteyen 3 Albayın dövüldüğünü iddia etti.
OYAK’ın konut üretimi de yaptığını anımsatan Üçok, OYAK'a ödenen yüzde 10'luk aidatın yanı sıra konut alma isteği olan personelin Konut Biriktirme Ön Fonu’na (KBÖF) da maaşlarının yüzde 10’unu yatırdıklarını aktardı. KBÖF'nin 200 bin üyesi olduğuna vurgu yapan Üçok, yine son OYAK Genel Kurulu toplantısında alınan karar ile emekli TSK personelinin, maaşları sayesinde yapılan konutları satın alamadıklarını anlattı.
Üçok, bu sebeple üç emekli albayın, söz konusu konutların alımını yapmak istedikleri sırada bir grup tarafından saldırıya uğradığını belirtti.
Konutların değerlenmesi nedeniyle müteahhitler tarafından ilgi gördüğünü belirten Üçok, geçtiğimiz yıl konut alımı için oluşturulan sırada emekli TSK personeli olmaları sebebiyle öne geçmek isteyen üç emekli albayın iki kişi tarafından darp edildiğini söyledi.
Üçok, “Önceden bize ev almak istiyorsak öncelik tanınırdı. Son Genel Kurul toplantısında bu kaldırıldı. Artık biz de OYAK üyeleri olarak kendi paralarımızla yapılan konutları alabilmek için başkalarıyla yarışa gireceğiz OYAK da bu konutları piyasaya satacak. Geçtiğimiz yıl bunu denediler ve OYAK üyelerinin ayrıcalığı olmadan konut satışı yaptılar. Üç Albay arkadaşımızı orada dövdüler. Arkadaşlarımız oraya gittiler ve kuyrukta bekleyen kişiler, çoğu da müteahhit, arkadaşlarımızı dövdüler” dedi.
Öte yandan, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu da OYAK da yaşananlarla ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
Terkoğlu'nun yazısının bir bölümü şöyle ;
OYAK, 3 Ocak 1961 tarihinde kuruldu. TSK’de görevli bütün personel zorunlu olarak kurumun üyesi. Üye sayısı 475 bin civarında. 97 bini emekli. Ailelerini de kattığınızda 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Peki OYAK nasıl büyüdü?
TSK personelinin emekliliğe kadar, maaşlarının yüzde 10’u OYAK üye aidatı olarak kesiliyor. Bu sermaye ile yatırım yapılıyor. OYAK; demir çelik, çimento, otomobil, gübre fabrikaları, gıda, turizm, finans vb. alanlara girerek 63 yılda bir dev oldu. Bugünün Türkiye’sinde siyasi tartışmaların dışında kalması imkânsızdı. Kimi zaman zor duruma düşmüş yandaş şirketleri satın almasıyla kimi zaman yönetim kurulunda yaşanan gerilimlerle gündeme geldi. Son olarak...
25 Mayıs’ta 64. OYAK Genel Kurulu toplandı. Üyelerine topladığı sermayeden yüzde 77.1 oranında nema vermeye karar verdi. Bu karar binlerce OYAK üyesinin tepkisini çekti. Sosyal medyada başlayan tepkiler mahkemeye taşındı.
OYAK HEPSİNDEN DÜŞÜK
“OYAK’ta neler oluyor”un yanıtı için emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok’u aradım. Üçok, hem 32 yıl 7 ay maaşının yüzde 10’unu OYAK’a vermiş bir asker hem açıklanan karara itiraz için OYAK’a dava açan bir davacı hem de OYAK mensuplarının açacağı davaları gönüllü takip edecek bir avukat. Haliyle sorunun yanıtını iyi biliyor.
2023 yılında TÜİK’in yüzde 64.77, ENAG’ın 127.21 enflasyon açıkladığı koşullarda OYAK’ın yüzde 77.1 nema kararını nasıl değerlendirdiğini sordum:
“OYAK; bugün Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Anadolu Holding gibi Türkiye’nin en büyük holdingleriyle kıyaslanabilecek bir organizasyon. 2023 yılı KAP’a bildirilen kâr payı dağıtım oranları Koç Holding yüzde 720, Eczacıbaşı Holding 486, Anadolu Holding 287, Sabancı Holding 265. Benim 1 milyon TL rezervim Koç Holding’de olsaydı 7 milyon 200 bin TL, Eczacıbaşı Holding’de olsaydı 4 milyon 860 bin TL olacaktı. Bizler OYAK üyeleri olarak otuz yıllık emeğimizin böylesine hunharca ziyan edilmesine çok üzüldük.”
Üçok’a OYAK’ın faaliyet gösterdiği otomotiv, demir çelik, çimento, gübre sektörlerdeki ürünlerin bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini hatırlattım, cevap verdi:
“ OYAK yönetimi, bizim 30 yıl uğraşıp biriktirdiğimiz rezervlerimizi bankaların fonlarına yatırsaydı bize verdiği nemanın dört beş katı gelir elde edecektik. Örneğin Tacirler Değişken Fonu’nun son beş yıllık getirisi yüzde 3436, İş Bankası’nın Bist Fonu yüzde 2272 getirdi. Daha ilgincini söyleyeyim. OYAK’ın kendi portföyü olan birinci hisse senedi fonunun son beş yıllık getirisi yüzde 1697. OYAK’ın bize son beş yılda verdiği nema yüzde 946. OYAK Yöneticileri kendi fonlarında bizim birikimlerimizi değerlendirselerdi yaklaşık iki katı fazla gelirimiz olacaktı.”
MESELE SİYASİ
“OYAK’taki kaybın sebebi ne” diye sordum:
“OYAK, kanununda yazdığı gibi özerk bir kuruluştu. Genel kuruldan müdürlere kadar biz askerler belirlerdik. İlk olarak 2016 yılında hükümetin tavsiyesi ile genel müdür belirlendi. OYAK’ın son 20 yılını incelediğimizde de 2016 yılından itibaren verilen nemanın, enflasyonu karşılama oranının düşmeye başladığını görüyoruz. Özellikle son beş yılda OYAK Yönetimi en kötü performansı göstermiştir. 2023 yılında nemanın enflasyonu karşılama oranı 1.19 iken Koç Holding’in 11.1, Sabancı Holding’in 3.5.”
Üçok’a göre olay yönetim değil siyaset sorunu: “Sadece yöneticilerin kötülüğü ya da yetersizliği ile açıklanamaz bir durum söz konusu. Siyasetin OYAK’a müdahale etmesiyle başlayıp devamında yönlendirmeleriyle yapılan yatırım ve satın almalar (Total, Sağra satın almaları), OYAK’ın genel kurulu başta olmak üzere yönetim, denetim ve temsilciler kurulunda OYAK üyelerinin dörtte birini temsil eden emeklilerin hiç temsil edilmemesi oy hakkının olmaması, şeffaflığın olmaması, genel müdürün sadece iki imza ile birlikte çok büyük harcamalara yetkili olması ve benzeri...”
OYAK’TAN ELİNİZİ ÇEKİN
Üçok’un verdiği bilgiye göre OYAK üyelerini ev sahibi yapmak için kurulmuş bulunan ve isteğe bağlı olarak ilaveten maaşlarının yüzde 10’unu verdikleri KÖBF (Konut Ön Biriktirme Fonu) bu yıl TÜİK enflasyonunun altında kalarak yüzde 61 getiri sağlamış. Üçok, siyasetin elini OYAK’tan çekmesini istiyor: “Siyaset, alın terimizle kazandığımız paralarla kurulmuş OYAK’tan elini çekmeli. OYAK’ı siyasi amaçları için kullanmaktan vazgeçmeli. Aksi takdirde OYAK biter ve en büyük zararı memleketimiz görür.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.