LASTİK İŞ havuz

ZAYIFLAMAYA ALTERNATİF: MİDE BALONU

SAĞLIK 27.05.2021 - 11:47, Güncelleme: 27.05.2021 - 11:47
 

ZAYIFLAMAYA ALTERNATİF: MİDE BALONU

Özel Gölcük Medar Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr. fahri YILMAZ, ameliyat istemeyen ya da ameliyata uygun olmayan hastalar için kilo vermeye yardımcı yöntem olan mide balonu hakkında merak edilen soruları yanıtladı

Mide balonu nedir? Mide balonu hangi durumlarda tercih edilir? Obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan mide balonu uygulaması, mide içerisine yerleştirilen 600-700 cc hacmindeki bir balon yoluyla mide hacmini küçülterek, hastaların diyete adaptasyonunu kolaylaştıran bir yöntemdir. Özellikle ameliyat istemeyen hastalarda , beden kitle indeksi ameliyata uygun olmayan ve kilo vermek isteyen hastalarda ya da super morbid obez hastalarda ameliyata hazırlık aşamasında tercih edilen bir yöntem olması ile dikkat çekmektedir. Mide balonu uygulanacak olan hastalara işlem öncesinde mutlaka gastroskopi (mide endoskopisi) yapılmalı ve eğer mevcutsa mide hastalıkları tedavi edilmelidir. Mide balonu uygulaması nasıl yapılır? Mide balonu uygulaması kesinlikle ameliyatsız bir yöntemdir, balon sadece endoskopik olarak takılır ve çıkartılır. İşlem, sedasyon dediğimiz uyku hali oluşturularak yapılmakta ve hastalar işlem sırasında herhangi bir şey hissetmemektedirler. Mide balonu markasına bağlı olarak genellikle 600-700 cc hacminde bir silikon balondur. İşlemden önce havası alınmış olan silikon balon ağızdan yutturularak mideye gönderilir. Balon, endoskop eşliğinde 600-700 cc hava ya da metilen mavisi ile boyanmış izotonik ile şişirilir. Balon yeri kontrol edilir ve işlem sonlandırılır. İşlem süresi yaklaşık 20 dakikadır ve hasta işlem sonrasında evine gidebilir. Mide doğası gereği içeriğini ya ince bağırsağa aktarmak ya da kusmak suretiyle dışarı atmak ister. Dolayısıyla uygulama sonrasında ilk bir hafta (özellikle ilk üç gün) hastalarda bulantı, kusma, mide bölgesinde sırta vuran ağrı gibi bazı şikayetler oluşabilir. Bu dönemde hastalara gerek ağızdan ilaç tedavisi gerekse damardan serum tedavisi ile destek olmak gerekir. Bu sıkıntılı periyot sonrasında hastalar diyetisyen eşliğinde sürece devam etmelidirler. Mide balonu uygulamasının riski var mı?   Bir kez şişirilen balonlar 6 ay, tekrar şişirilebilen balonlar 12 ay midede kalır ve bu sürenin sonunda yine endoskopik olarak (ameliyatsız) çıkarılır.Özellikle balon çıkarıldıktan sonra verilen kiloların geri alınma riski mevcuttur. Bunun sebebi olarak balon uygulamasının cerrahi yöntemlere göre daha hasta bağımlı bir yöntem olması gösterilebilir. Balon uygulamasındaki amaç geçici olarak mide hacmini küçültüp hastaların yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlamaktır. Başarısızlıklar bu alışkanlığı kazanamayan ya da daha sonra eski yeme alışkanlığına geri dönen hastalarda görülmektedir.
Özel Gölcük Medar Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr. fahri YILMAZ, ameliyat istemeyen ya da ameliyata uygun olmayan hastalar için kilo vermeye yardımcı yöntem olan mide balonu hakkında merak edilen soruları yanıtladı

Mide balonu nedir? Mide balonu hangi durumlarda tercih edilir?


Obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan mide balonu uygulaması, mide içerisine yerleştirilen 600-700 cc hacmindeki bir balon yoluyla mide hacmini küçülterek, hastaların diyete adaptasyonunu kolaylaştıran bir yöntemdir. Özellikle ameliyat istemeyen hastalarda , beden kitle indeksi ameliyata uygun olmayan ve kilo vermek isteyen hastalarda ya da super morbid obez hastalarda ameliyata hazırlık aşamasında tercih edilen bir yöntem olması ile dikkat çekmektedir.
Mide balonu uygulanacak olan hastalara işlem öncesinde mutlaka gastroskopi (mide endoskopisi) yapılmalı ve eğer mevcutsa mide hastalıkları tedavi edilmelidir.


Mide balonu uygulaması nasıl yapılır?


Mide balonu uygulaması kesinlikle ameliyatsız bir yöntemdir, balon sadece endoskopik olarak takılır ve çıkartılır. İşlem, sedasyon dediğimiz uyku hali oluşturularak yapılmakta ve hastalar işlem sırasında herhangi bir şey hissetmemektedirler.
Mide balonu markasına bağlı olarak genellikle 600-700 cc hacminde bir silikon balondur. İşlemden önce havası alınmış olan silikon balon ağızdan yutturularak mideye gönderilir. Balon, endoskop eşliğinde 600-700 cc hava ya da metilen mavisi ile boyanmış izotonik ile şişirilir. Balon yeri kontrol edilir ve işlem sonlandırılır. İşlem süresi yaklaşık 20 dakikadır ve hasta işlem sonrasında evine gidebilir.
Mide doğası gereği içeriğini ya ince bağırsağa aktarmak ya da kusmak suretiyle dışarı atmak ister. Dolayısıyla uygulama sonrasında ilk bir hafta (özellikle ilk üç gün) hastalarda bulantı, kusma, mide bölgesinde sırta vuran ağrı gibi bazı şikayetler oluşabilir. Bu dönemde hastalara gerek ağızdan ilaç tedavisi gerekse damardan serum tedavisi ile destek olmak gerekir. Bu sıkıntılı periyot sonrasında hastalar diyetisyen eşliğinde sürece devam etmelidirler.


Mide balonu uygulamasının riski var mı?  


Bir kez şişirilen balonlar 6 ay, tekrar şişirilebilen balonlar 12 ay midede kalır ve bu sürenin sonunda yine endoskopik olarak (ameliyatsız) çıkarılır.Özellikle balon çıkarıldıktan sonra verilen kiloların geri alınma riski mevcuttur. Bunun sebebi olarak balon uygulamasının cerrahi yöntemlere göre daha hasta bağımlı bir yöntem olması gösterilebilir. Balon uygulamasındaki amaç geçici olarak mide hacmini küçültüp hastaların yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlamaktır. Başarısızlıklar bu alışkanlığı kazanamayan ya da daha sonra eski yeme alışkanlığına geri dönen hastalarda görülmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.